Evaluarea psihologica stabileste daca o persoana are o problema psihologica, mai exact daca are simptomele unui diagnostic psihologic specific. O evaluare poate de asemenea descrie sau explica problemele generale de adaptare prezentate de client, pentru a intelege comportamentul acestuia. Identificarea unei probleme specifice reprezinta un pas important in desfasurarea unui plan de tratament.

Evaluarea diagnostica poate fi o estimare informala facuta in timpul interviului initial cu clientul la inceputul terapiei sau poate fi o procedura formala care sa presupuna aplicarea unor interviuri structurate destinate sa identifice câteva posibile ipoteze in legatura cu functionarea psihica a individului.
Aceasta ultima procedura este de obicei parte a unei evaluari complexe care include si administrarea unor teste psihologice si care poate dura mai multe ore, acest lucru depinzând de problematica si motivul evaluarii.

Interviul clinic include intrebari despre problematica pentru care clientul a venit, despre istoria personala proprie si a familiei, despre stresorii curenti din viata acestuia. Odata ce problemele psihologice sunt identificate, se propune un plan de tratament pentru rezolvarea acestora.

Procesul de evaluare continua pe toata durata consilierii, psihologul reestimând problemele, simptomele si progresul facut.

Psihologul poate de asemenea evalua daca exista o relatie cauzala intre diagnostic si anumite evenimente traumatice sau alte circumstante de viata.