EMDR

Maria-Magdalena Macarenco, PhD

Lector Universitar

Psiholog Clinician Principal

Consultant EMDR

Formator Metoda Intentiei

Psihoterapeut

EMDR tratamentul cel mai rapid al amintirilor traumatice

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (Desensibilizarea si reprocesarea prin miscari ale ochilor) reprezinta unul dintre cei mai importanti si inovativi pasi in tratamentul tulburarii de stress posttraumatic (TSPT) si al traumelor psihologice din ultimii ani. Aceasta tehnica a fost descoperita de dr. Francine Shapiro in 1989, este sustinuta de cercetari extinse si recomandata ca tratament de National Institute of Clinical Excellence (NICE). EMDR este o metoda complexa de psihoterapie care integreaza multe dintre elementele de success ale celorlalte abordari terapeutice si le combina cu miscari ale ochilor sau cu alte forme de stimulare bilaterala, in moduri care stimuleaza sistemul de procesare al informatiilor din creier.

Scopul primar al EMDR este sa vindece amintirile traumatice sau stresante stocate intr-un mod disfunctional in creier si permita clientului sa raspunda adaptativ in prezent. EMDR utilizeaza abilitatea naturala a corpului de a se vindeca si permite creierului sa rezolve probleme psihologice cu aceeasi viteza cu care organismul vindeca ranile/bolile fizice. EMDR poate accelera procesul de vindecare dupa o experienta traumatica iar efectele pozitive sunt ireversibile. Numarul de sesiuni necesare in tratamentul EMDR variaza in functie de complexitatea problemelor care trebuie adresate dar in general este mai scazut cu 40% decat numarul de sedinte necesare in psihoterapia cognitiv-comportamentala. EMDR are posibilitatea de a facilita schimbari terapeutice profunde in mai putin timp decat s-a presupus in mod traditional a fi necesar, indiferent de numarul de ani de la aparitia evenimentului. Numeroase studii controlate au indicat ca mai mult de 80% dintre cazurile de TSPT civil simplu au fost eliminate dupa 4-6 sesiuni EMDR de cate 90 minute.

Simptomele TSPT (flashback-uri, ganduri intruzive, cosmaruri, etc) sunt cauzate de informatia traumatica stocata si blocata in Sistemul Nervos Central, in emisfera dreapta a creierului, inghetata in timp, izolata in propria sa retea neurala si inregistrata in aceeasi forma in care a fost initial traita. Nicio invatare nu poate avea loc pentru ca informatiile terapeutice subsecvente nu pot crea o legatura asociativa cu ele. De aceea, cand gandurile despre trauma apar, ele sunt conectate cu toate atributele negative ale evenimentului original. Rezultatele sedintelor de terapie clasica, cartilor de autoajutorare si trairii de contraexemple sunt de asemenea stocate dar raman in propria lor retea. Exista multe cercetari care demonstreaza ca procesam materialului intelectual intr-o retea diferita de cea in care procesam materialul emotional. Acest lucru explica de ce putem crede ceva intr-o parte a creierului dar intr-o parte diferita a creierului putem inca avea reactii emotionale negative si foarte puternice legate de evenimentul traumatizant. Desi veteranii, victimele agresiunilor sexuale si ale violurilor pot sti intelectual ca nu sunt de vina pentru ce li s-a intamplat, deseori continua sa se lupte cu cognitii negative si afecte tulburatoare. Din nou, acest conflict pare sa se datoreze faptului ca informatiile disparate sunt stocate in retele neurale diferite. Tehnica EMDR conecteaza ceea ce gandim cu ceea ce simtim, pentru ca amintirea traumatica sa se poata procesa complet.

Scopul tratamentului EMDR este de a metaboliza rapid reziduul disfunctional din trecut si de a-l transforma in ceva util. EMDR influenteaza direct modul in care creierul functioneaza si poate fi gandit ca o terapie innascuta care asista creierul in procesul de a lucra cu material traumatizant, utilizand un proces natural care se numeste Procesarea Adaptativa a Informatiilor. In urma unui tratament EMDR de succes, amintirile traumatice nu mai sunt dureroase cand sunt aduse in constienta. Ceea ce s-a intamplat poate fi reamintit insa nu mai este tulburator. Cand un eveniment a fost suficient procesat, ni-l amintim dar nu mai retraim vechile emotii sau senzatii in prezent. Suntem informati de amintirile noastre, nu controlati de ele.

Terapeutii EMDR isi ajuta clientii sa reproceseze amintirile traumatice prin utilizarea unei metode care implica stimulari repetate de la stanga la dreapta (bilaterale) ale creierului, in timp ce clientii observa diferite aspecte ale amintirii traumatice. Se considera ca stimularea bilaterala a EMDR creaza schimburi biochimice in creier care ajuta procesarea informatiilor. Teoriile sugereaza ca modul de actiune apare in Sistemul Limbic, unde Amigdala si Hipocampusul sunt localizate.

emdr ochi 3

EMDR vs. psihoterapia traditionala

Spre deosebire de psihoterapia traditionala care este dependenta de timp, in sensul ca efectele sale apar doar dupa o perioada prelungita de timp, rezultatele EMDR apar de aproape jumatate de ori mai rapid. Pe de alta parte, in tratamentul psihoterapiei prin expunere directa al TSPT, amintirile traumatice sunt deseori retraite de-a lungul catorva sesiuni, pana ce anxietatea este redusa. Intentia e de a mentine o cantitate maxima de anxietate in client pentru perioade sustinute. Tratamentul este bazat pe ipoteza ca expunerea fortata care impiedica evitarea uzuala a raspunsului la un stimul anxios, va cauza disparitia anxietatii. Din fericire, EMDR ofera o metoda alternativa pentru tratamentul amintirilor traumatice care nu necesita expunere prelungita la stimuli care produc anxietate crescuta si totusi desensibilizeaza evenimentul traumatic. Atentia pe incident nu e mentinuta prelungit ca in terapiile prin expunere standard si cantitatea de expunere la trauma de care este nevoie in EMDR este mai mica decat cea solicitata de tehnicile terapiei prin expunere.

ochi